Den perfekte medarbejder – Sådan bliver du en ægte enhjørning

Alle taler om det! Enhjørningerne! Dem som alle vil have og aldrig helt rigtig kan finde. Vi taler om de magiske, mystiske, dygtige, modige, altid spændende og berigende kandidater, som en hver virksomhedsejer eller leder vil give sin højre arm for at få ansat.

”Den findes, enhjørningen”, vil nogen sige. Faktisk hører jeg ofte ledere sige, jeg har set den arbejde lige derovre på den grønne græseng ved konkurrenten, alt imens de beskriver en udadvendt, detaljeorienteret, sælgende og analytisk og social person, der skal ansættes i det job vi taler om. Men jeg tror ikke på enhjørningen, ligesom jeg ikke tror på julemanden. Jeg er sikkert også blevet mere kynisk og mindre fantasifuld med årene, eller måske er det bare en miljøskade af at have være i HR og rekrutteringsbranchen i efterhånden mange år. Hvis nogen læser dette og samtidigt kender min datter, så venligst ikke citér mig for netop dette overfor hende. Hun er kun 4 år og lever i drømmeverdenen, fuld af lyserøde skyer og enhjørninge. Men spørgsmålet er, hvorfor møder jeg så ofte granvoksne og seriøse mennesker som stadig tror på enhjørningen?

Fordi enhjørningen er en fortælling om et fantasidyr, som kan løse alverdens problemer med et vingeslag eller hornslag, hvis der er nogen som hedder det. Det kan vel i bund og grund oversættes til rekrutteringssprog ”vi vil gerne have en person der kan løse alle vores problemer med det samme”. Så der starter jagten med bue og pil og over stok og sten.

Opskriften på enhjørning, kommer her..

Så selvom jeg lige har konstateret og sikkert ødelagt manges drømme og fantasiforestillinger om den såkaldte perfekte enhjørning, så er der håb forude (eller for enden af regnbuen, skulle jeg måske skrive). For opskriften på at være den perfekte enhjørning vil jeg alligevel forsøge at beskrive her:

”Skil dig ud fra resten af kandidaterne i din liga og find dine superkræfter.” Så simpelt kan det siges og det behøver ikke at være svært at leve op til, det kræver bare lidt øvelse.

Hvad mener jeg med det? Jo, det, jeg mener, er, at du skal starte med at finde netop dine magiske superkræfter. Vi har alle superkræfter. Nogle personer er vildt dygtige til at opfinde nye ting, nogle er sindssyge gode til at programmere i excel og andre har sociale evner, som kan få Peter Ingemann til at ligne en person med svære antisociale evner.

Pointen er find frem til dine superkræfter og til det, som du er god til både fagligt og personligt. Jeg var omkring det i sidste klumme jeg skrev, det med at finde arbejdsglæde og hvordan du finder dine kompetencer, både fagligt og personligt: link: https://optimumhr.dk/nyhed/2020/hvad-far-dig-til-at-ga-glad-pa-arbejde/

Søg der hvor regnbuen ender

Når du først har fundet dine superkræfter, bliver det nemmere at spore dig ind på, hvor de kan komme i brug henne. Det er ofte der, hvor regnbuen ender, at de kan komme i spil. For alle ved at for enden af regnbuen findes en skat, som kan løse alle vor bekymringer. Spøg til side, men det hører ligesom med i fortællingen om enhjørningerne. Du skal i alt sin enkelthed blot finde ud af hvilke virksomheder der i forvejen bruger enhjørninger med samme superkræfter som dig, og finde ud af hvilke jobs de er ansat i. Nu har du et overblik over hvilke virksomheder og brancher du kan tilbyde dine superkræfter til, og omvendt hvem der kan tilbyde dig nogle ekstra superkræfter undervejs.

Så nu har du afklaret, hvor du vil hen og analyséret dig frem til hvilken virksomhed, der kan få dig derhen. Nu starter du med at undersøge, hvilke andre enhjørninge du gerne vil græsse med. Altså oversat til dansk, hvem skal være dine kollegaer, leder osv. Begynd at afsøge og netværke med dem. Til det vil jeg anbefale verden største græsareal for enhjørninge kaldet ”LinkedIn”. De fleste brugere derinde gerne vil vise andre, hvilke magiske kræfter de har. En lille søgning på virksomheden du har fundet frem til, leder dig straks til hvem du skal tale med.

Derfra begynder du at skrive, ringe og netværke dig frem til den eller de personer som tager beslutningen i virksomheden. Vær fast besluttet på hvilket job dine superkræfter kan komme i spil til og TRO på det. Der er ingen som vil ansætte en tvivlende enhjørning, som ikke helt ved, om den faktisk kan udløse sine magiske kræfter, når det gælder allermest. Hvis ikke du tror på det, kan virksomheden heller ikke.

Det kan godt tage tid, der kan jo allerede godt være en ansat med lignende evner, men så må du væbne dig med tålmodighed. Selvom det kan tage noget tid, må du ikke tvivle undervejs.

De bedste enhjørninge har troen på egne superkræfter helt frem til enden af regnbuen.

 Enhjørningesæsonen er hermed skudt i gang! God jagt.