Vil du se resultater så start med kompetenceafklaring

“Jeg er virkelig god til at sidde stille i meget lang tid og drikke kaffe…” 

Sådan var svaret fra den kvindelige (tidligere) pilot jeg lige har haft til kompetenceafklaringssamtale, da jeg spurgte hende “hvad er du god til?”.

Vi kender hinanden fra det private netværk og hun kom til mig for lidt tid siden og spurgte, om jeg ville hjælpe hende med at kompetenceafklare og sparre på, hvordan hun kunne lave et brancheskifte. 

Vi havde en god snak i dag og kom vidt omkring med de ideer hun har til fremtidigt arbejde og de jobtilbud, hun har på hånden. 

Det viste sig, at hun jo rent faktisk kan en masse ting (ikke så overraskende), men det kan ofte være svært selv at få øje på, hvor meget og hvad man kan.

Men hvorfor er det relevant med et kompetenceoverblik?

Som enkeltperson, der enten er jobsøgende eller gerne vil tage et brancheskifte, kan det være en fordel at skabe sig et klart overblik, hvad du kan og gerne vil arbejde med. Det er væsentligt for bedre, at kunne præsentere dine kompetencer og kvalifikationer i jobsøgningsøjemed eller ved en udviklingssamtale med din leder. 

Har du et bedre overblik over dine kompetencer og ved du præcist, hvad du kan (tilbyde) og hvilke opgaver og projekter du trives at arbejde, med så højnes din jobglæde.

Hvad er fordelen for virksomhederne med kompetenceafklaring?

  • Du udnytter alle de kompetencer du har i dit team eller i din virksomhed
  • Du ved præcist hvilke kompetencer det kræves for at løse en opgave i teamet
  • Du sparer tid ved en indkommen opgave, som hurtigt kan brydes ned til hvilke kompetencer der skal i brug
  • Du lærer at forstå og kende dine medarbejdere og deres adfærdspræferencer
  • Du har et langt bedre fundament og udgangspunkt til udviklingssamtalerne
  • Du inddrager medarbejderne i opgavefordelingen
  • Du højner arbejdsglæde og trivslen ved inddragelse
  • Du optimerer og effektiviserer med korrekte kompetencer til de rette opgaver
  • Du øger din bundlinje med forhøjet effektivitet og produktivitet

Kompetenceafklaring kan gøres ved hjælp af nogle konkrete teknikker, hvor der afklares hvilke faglige kompetencer personen har opdelt i branche og metodefaglige kompetencer. 

Herefter afklares hvilke personlige kompetencer vedkommende har og de listes så alle ned i et simpelt system.

I Optimum HR arbejder vi sammen med mange forskellige kunder, der gerne vil arbejde mere effektivt, hvor vi kompetenceafklarer på hele eller dele af virksomheden. Vi laver også enkeltpersons kompetenceafklaringssamtaler, for dem som gerne vil søge nyt job eller skifte branche. 

Vi står naturligvis altid til rådighed for sparring og tager gerne et møde med dig, for at afdække hvilke fordele dette kan have for din virksomhed eller for dig som enkeltperson. 

Dbh. Nadja Søndergaard Fuglsang

Ejer af Optimum HR